About Project

 

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti   tarafından finanse edilebilmektedir

 

BİLGİ NOTU

 

Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı için Hibe Programı (NEETPRO)

TREESP1.2.NEETPRO/P-03/306 kapsamında İstihdam Edilemeyen Gençlerin (NEET'ler) İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) kapsamında hedeflenmektedir .

 “İstihdam için Dijital Dönüşüm” (“İstihdamda Dijital Dönüşüm”) Projesi

 

 

 

 

Proje Uygulamaları

Hibe Faydalanıcısı

Sivas-Merkez 1. Organize Sanayi Bölgesi

 

 

İştirakçiler

Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ESTAŞ A.Ş.

Sivas Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası

Proje Mali Bilgileri

Proje Bütçesi

317.883,09 Avro

Destek Miktarı

% 88,67

Eş Finansman

%11,33

AB Finansmanı

281.886,94 Avro

Eş Finansman

36.016,15 Avro

Projenin Süresi

12 Ay (01.08.2023-31.07.2024)

Projenin Amacı

Projemizin genel amacı; NEET'lerin (ne istihdamda ne eğitimde olan gençlerin…)   istihdam edilebilirliğini artırmaktır. Proje faaliyetleri ile bilgi ve teknoloji yoğun sektörler (e-ticaret, Endüstriyel ürün tasarımı, yazılım-kodlama ve robotik) kapsamlı eleman ihtiyaçlarının karşılanması ve NEET'lerin kişisel yeteneklerinin ve kişisel özelliklerinin katkıda bulunmasıdır.

Projemiz kapsamında en az lise mezunu olan 18-29 yaş aralığında 60 genç eğitime başlamış ve 51 gencimiz eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır.

Proje kapsamındaki ticaret meslek kursları sonucunda mesleki geliştirilmiş kursyerler, Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesi, TR72 bölgesi ve ülke çapında kalifiye eleman ihtiyaçlarının karşılanarak istihdam edilebilmelerine katkı sağlanabilmektedir.

Projenin Hedef Grubu

Projenin hedef kitlesini 18-29 yaş arası eğitimini yarıda bırakan ve istihdam edilmeyen (NEET'ler) öğrenciler oluşturmaktadır.

 

Hedef kitlede 18-29 yaşları arasında Lise, Meslek Yüksek Okulu (MYO) veya üniversite mezunu, istihdam edilmemiş 60 erkek ve kadın genç yer almaktadır. Bu insanların, kendilerinin kurulumlarını yapabilecekleri alanlardaki yeterliliklerin eksikliği nedeniyle istihdam edilememektedir. Gençlerin akışı hızla değişmeleri nedeniyle mesleklerinde meydana gelen değişen akımları takip edememeleri istihdamlarının önünde de bir engel teşkil etmektedir. NEET'lerin kolaylıkla iş bulabilmeleri için uzaktaki alanlarda uzmanlaşmaları gerekmektedir. Örnek mekanik bölümünden mezun olan bir genç, Lise, MYO veya Üniversite mezunu olmasına rağmen üç boyutlu çizim ve tasarım programlarını kullanılamıyorsa endüstriyel ürün tasarımı alanında çalıştırılamaz. Bu tüm meslek alanları için aynıdır. Bu nedenle mesleki eğitimlerini tamamlamış ancak beceri uyumsuzluğu veya mesleki yetersizlik nedeniyle istihdam edilemeyen NEET'lerin mesleki becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

 

Projenin Nihai Faydalanıcıları

Projenin nihai faydalanıcıları; Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 280 firma, TR72 bölgesi ve ülke genelinde kalifiye eleman sorunu yaşayan firmalar, Sivas Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 1440 öğrenci ve 53 Meslek Kurs Öğretmeni, meslek kurslarına gidecek 60 kursiyerin aileleri ve tüm toplumun fraksiyonları.

 

Projenin Faaliyetleri

1-    Proje Yönetim Biriminin (PMU) ve Proje Ofisinin (PO) kalkınması; Etkin ve uygun bir proje yönetimi için Proje Koordinatörü dahil dört kişilik bir Proje Yönetim Birimi (PMU); Eğitim Koordinatörü, Teknik Koordinatörü ve Proje Sekreteri oluşturulacaktır. Proje Koordinatörünün eş finansmanı ile tam zamanlı olarak çalıştırılmaktadır.

2-    Müfredat Hazırlama (MEB Onaylı); Bir eğitim faaliyeti için 16 saatlik temel iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin yer aldığı 240 saatlik bir müfredat veya mevcut bir müfredatın hazırlanacağı bir müfredat programı bulunmaktadır.

3-    Eğitim Atölyelerinin Kurulması; Eğitimler, Sivas Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi bünyesinde bulunan temel donanıma sahip atölyelerde gerçekleştirilmiştir.

4-    Eğitici Eğitimi: Projede görevli alan eğitmenler proje kapsamında tüm emekaturar kuruluşunu sağlayan tedarikçi firma tarafından eğitim almıştır.

Eğitimci sayısı: 8 Mesleki Eğitimci, 1 İş Sağlığı Güvenliği eğitmeni, 1 koordinatör öğretmen olmak üzere toplam 10 kişidir.

·          Eğitimler: Kurs eğitimleri 02.01.2024-18.03.2024 tarihlerinde verilmiştir. 

·          Mesleki Eğitim: E -ticaret, Endüstriyel Ürün Tasarımı, Yazılım-Kodlama ve Robotik bilgileri dört mesleki eğitimden yapılmıştır.

·          Genel Beceri Eğitimi: Tüm kursiyerlere iletişimin öğretilmesi, iş arama, liderlik yönetimi ve problem çözme yöntemleri eğitim semineri verilmektedir.

·          Sosyal Beceri Eğitimi: Proje kursları, NEET'ler ve mesleki eğitimin temelleri için motivasyon ve istikrar, gelecek yönetimi, yoğunluk ve öz ağırlıklı olarak bir seminer düzenlenmiştir.

·         Teorik eğitim başarıyla sonuçlanıyor kursyerler, OSB'de faaliyet gösteren firmalarda 4 haftalık işbaşı eğitimine katılmıştır. Eğitimler ile ilgili kurs programları firmalarda oluşturulmuştur.

5-    Bireysel Eylem Planlarının Hazırlanması ve İş Arama Desteği: Teorik ve işbaşı eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler, Türkiye İş Kurumu ile birlikte birleştirilmiş Bireysel Eylem Planı'na (IAP) göre iş aramalarında destek almıştır.  Kişiye ve iş alanına özel hazırlanmış bireysel eğitim planına katılan kursiyerler, Türkiye İş Kurumu tarafından kaydedilen açık iş yerlerinin içeriği iş arama programları boyunca desteklenmiştir.

6-    Yurtdışı İşbaşı Ziyaretleri: Proje konusu ile ilgili iyi niyetli sitede inceleme amacıyla AB üyesi İspanya ülkesine bir haftalık sürekli işbaşı eğitimi ziyareti yapılmıştır.

7-    Görünürlük Faaliyetleri: Projeyi tanıtmak ve kalıcı kılmak amacıyla görünürlük faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

·          Açılış ve Kapanış Toplantısı; Projenin başında ve sonunda açılış ve devam eden toplantıdan oluşmaktadır.

8-    Hesapların Uygunluğu: Proje hesaplarının muhasebe işlemleri için muhasebe hizmeti alınmıştır.